Táplálkozás alapjai

pexels-photo-2284166

Táplálkozás alapjai

Szeretnék megosztani néhány alapvető ismeretet a tápanyagokkal kapcsolatosan, mivel azt tapasztalom, hogy a hétköznapokban ezek azok az információk, amik könnyen feledésbe merülnek. Alapjaiban véve szoktak lenni hiányosságok a témát illetően és ha valami nem stimmel az alapoknál, akkor nagyon instabil lesz az egész rendszer.

A tápanyagoknak különböző az energia szintje.

100 g tápanyagban:

  • fehérje 410 kcal
  • zsír 930 kcal
  • szénhidrát 410 kcal

(Az energia legkoncentráltabb formája a zsír, de nem kijelenthető, hogy ez a legjobb energiaforrás az edzések során.)

 

Makrotápanyagok

A makrotápanyagok olyan tápanyagok, amelyek energiát biztosítanak számunkra. Mivel a „makro” jelentése nagy, a makrotápanyagok olyan tápanyagok, amelyekre nagy mennyiségben van szükségünk. Három makrotápanyagot különböztetünk meg:

  • Szénhidrátok
  • Fehérjék
  • Zsírok

Bár ezen makrotápanyagok mindegyike energiabevitelt biztosít, a kalória mennyisége tápanyagonként változik. A szénhidrátok, fehérjék grammonként 4 kalóriát tartalmaznak. A zsírok pedig 9-et.

A fenti 3 makrotápanyag mellett csupán egyetlen anyag biztosít még kalóriát, ez az alkohol. Az alkohol grammonként 7 kalóriát tartalmaz. Ennek ellenére azonban az alkohol nem makrotápanyag, mert nincsen szükségünk rá túlélésünk érdekében.

avocado, monounsaturated, fats

A zsírok raktározása:

A zsír zsírszövetként raktározódik a testünkben.  Az izmokban, a szervek körül és a bőr alatt. A raktározott mennyiség függ az egyéni genetikától, hormonális állapotától. Azt, hogy a testünk hova raktároz nem nagyon tudjuk befolyásolni, de a mennyiséget azt igen.

A női hormonok kedveznek a csípő, comb körüli míg a férfi hormonok inkább a hasi területre való raktározásnak.

A szénhidrátok raktározása:

A szénhidrát az izmokban és a májban raktározódik glikogén formájában. Az izmokban 3x annyi mint a májban.

Kb 1700-2000 kcal amit raktározni tud a test egyszerre, ami ha semmit nem ennénk, mindössze 1 napra elegendő energiát jelent. Ez elég kevés. A májglikogén feladata, hogy megtartsa a vércukorszintet legyen szó edzésről, vagy nyugalmi állapotról.

carb, pasta, pastry
eggs, milk, butter

A fehérjék felhasználása:

Az energia nagy része nem a fehérjék elégetéséből származik, de fontos szerepet töltenek be egy erősebb edzés során amikor a glikogénraktárak már kiürültek. Általában ez egy hosszútávfutónál vagy triatlonistánál figyelhető meg.

A raktárak kiürülése után a fehérjék adják az üzemanyag utánpótlás kb 10%-át. Ez a jelenség egyaránt igaz egy alacsony szénhidrát diéta idején is.

Mikrotápanyagok

A mikrotápanyagok, a makrotápanyagokkal ellentétben nem szolgáltatnak energiát, de alapvető segítő faktorai az anyagcsere működésének. A mikrotápanyagok elsősorban vitaminok (pl. az A, B, C, D, E valamint K vitamin), ásványok (mint a kalcium és foszfor) illetve a nyomelemek (mint a vas, cink, szelén illetve mangán).

Bár ezekre nagyon kis mennyiségben van szükség az étrendben, mégis kulcsfontosságú étrendi összetevők. A növekedés, energiaszerzés illetve számos egyéb normál funkció sem tudna működni nélkülük.

slices, citrus, fruits

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük